Help Desk -
9958816305, 9810335381
Email
Password

Atlassian to build 180 Meter Tall Hybrid Timber HQ in Sydney

Infra News - Published on Thu, 02 Jul 2020

Image Source: Atlassian Timber HQ
Australian enterprise software multinational Atlassian has chosen New York-based SHoP architects and Australian practice BVN as the design team for its new headquarters in Sydney. Their ground breaking design of timber, with a glass and steel facade will include a mix of outdoor and indoor spaces and will use an energy-efficient approach that features natural ventilation and large planted terraces giving access to nature. The building will be approximately 40 storeys high. The new building will be home to thousands of technology workers when complete in 2025. It will completely regenerate Central Station as part of the NSW Government’s plan to build a new tech precinct attracting 25 000 workers.

In line with Atlassian’s commitment to operate on 100% renewable energy and reach net zero emissions. The project will target 50% less embodied carbon in construction compared to a conventional building, 50% less energy consumption compared with a new conventionally operated building and solar panels in the vertical facades, to generate green power on-site and the building will operate on 100% renewable energy from day one and include solar panels built into the facade

The building is leading edge in its application of Mass Timber Construction. MTC is one of the most hopeful technologies in moving the construction industry toward real solutions to the global climate crisis. The novel hybrid timber structure is significantly lower in embodied carbon and offers a substantial reduction in the building’s carbon footprint. This is assisting Atlassian’s goal of achieving net zero carbon emissions by 2050. In addition, the timber provides a warm and inviting environment for Atlassians and visitors. Measuring at approximately 180 metres, this will be the tallest commercial hybrid timber building in the world.

SHoP & BVN found an elegant way to tie a structural element of the building to one of the building’s most aesthetic attributes – the façade. The tower includes a steel exoskeleton that supports the mega floors between neighbourhoods. The current design also incorporates an electricity-generating facade system with self-shade capabilities to reduce direct heat gain internally. Combined with the use of mass timber, the innovative facade enables the project to leverage Sydney's temperate climate to help reduce carbon emissions and generate on site energy.

Park spaces have been integral in the design of this workplace, creating a staggered outdoor garden in a Sydney high rise tower. Level 1 communal activities are located at the first of the elevated parks of the tower, providing protected outdoor spaces that will be comfortable all year round. Combined with the novel use of mass timber, the innovative facade enables the project to leverage Sydney's temperate climate to reduce carbon emissions by 50% over a ten years period.

The lower floors of the tower will entail approximately 480 beds of Railway Square YHA accommodation, which offers more than just a place to stay, but a like-minded community of people within the building and the precinct. The Jury noted that the SHoP & BVN concept design demonstrated the strongest approach to the YHA through an integration with Atlassian, while still maintaining its own identity.

Source :

Posted By : Yogender Pancholi on Thu, 02 Jul 2020
Related News from Infra segment