Help Desk -
9958816305, 9810335381
Email
Password

MVRDV to Preserve and Revive Aldo van Eyck's Office Complex in Amsterdam

Infra News - Published on Thu, 20 Feb 2020

Image Source: MVRDV Revive Aldo van Eyck
MVRDV has revealed its design for an office building that will renovate and enlarge one of the last projects completed by celebrated Dutch architect Aldo van Eyck, the Tripolis office complex in Amsterdam. Named Tripolis Park, the project comprises the renovation of the old buildings, a new park, and a new office block that will create a sheltering screen to protect the complex from noise created by the adjacent highway while embracing the Van Eyck-designed buildings behind. Renovation work on the existing buildings will begin next week, with the project scheduled for completion in 2022.

Completed in 1994, the Tripolis complex sits directly to the south of Van Eyck’s 1960 masterwork, the Amsterdam Orphanage. The three buildings each have clusters of offices radiating from central stair towers, and are notable for their characteristic wood-and-granite façades with colourful window frames. However, Van Eyck’s office design never proved commercially successful and the buildings have struggled with low occupancy. The project was granted Municipal Monument status in 2019, enshrining its status as part of a larger ensemble including the orphanage.

MVRDV’s design will bring much-needed commercial viability to the Tripolis offices while respecting and celebrating the unique qualities of Van Eyck’s design. The key addition is a new 11-storey, 31,500-square-metre “groundscraper” office block which follows the shape of the site’s southern boundary, acting as a sound screen to protect the complex and future housing developments from the noise of the adjacent A10 highway. This block is indented where it meets the existing buildings, adapting its grid structure to the complex geometry of Van Eyck’s offices.

In the offset between the new and old structures an interior public route is formed. The gaps between the structures are closed by delicate glass walls and slender bridges and stairs to join the complex into a unified whole while ensuring a certain politeness to the existing buildings. The relation between the austere, regimented south façade and the playfully indented north façade is revealed by a high-transparency eight-storey window that provides a glimpse of the existing Tripolis buildings where the indentation punches almost all the way through the new structure.

The new office building will include a green roof with photovoltaic panels, and targets BREEAM Excellent certification. MVRDV designed the redevelopment of the Tripolis office complex for real estate developer Flow.

Source :

Posted By : Yogender Pancholi on Thu, 20 Feb 2020
Related News from Infra segment