Help Desk -
9958816305, 9810335381
Email
Password

MVRDV to Transform Expo 2000 Pavilion

Infra News - Published on Wed, 15 Jul 2020

Image Source: MVRDV Expo 2000 Pavilion
MVRDV recently revealed its design to transform one of their own seminal projects from the practice’s early years, the Dutch Pavilion at the 2000 World Expo in Hannover. The transformation will convert the former Expo Pavilion into a co-working office building, and two new buildings will be added on the space surrounding the pavilion, one containing student housing and the other hosting offices and parking. MVRDV’s design maintains the qualities, including the forest on the 3rd floor, that made the pavilion an icon of the 2000 World Expo and reinterprets the original project’s concept for the two new buildings. The design of the original Expo 2000 pavilion was a response to the Dutch theme for the Expo, “Holland Creates Space”. Instead of occupying the full site, six Dutch landscapes were stacked into a tower on one portion of the site, while the remainder of the area became an open outdoor space within the Expo grounds. The pavilion stole the show; for a country defined by its lack of land, the pavilion conveyed the liberating message that nature can be created artificially and stacked vertically. It became a key reference for sustainable design, presenting an ideal of a building as a self-contained ecosystem, incorporating nature and generating its own internal resource cycles.

The current project maintains this “stacked landscape” concept, renovating the existing building and adding two stepped buildings on the perimeter of the original site. The renovated pavilion will house co-working offices and meeting rooms, with particular attention given to maintaining the features of the original design and converting them into office elements. For example the 1st floor, which originally housed a grid of greenhouses, will keep its strict rectilinear layout as an office, while the pods on the 2nd floor – originally planters – will be glazed and converted into meeting rooms and office spaces. Other features that will be retained are the forest level and the exterior staircases; the ground-level “dunes” will be retained as a meeting point with small cafés and exhibition areas, and the rooftop dome that was formerly home to a restaurant will now host a new fast-casual restaurant.

The two new buildings add student housing (in the larger building) with offices and parking (in the smaller building). These form perimeter blocks around the site, stepping down to create an entry point on the west of the site that provides access to the landscaped courtyard in the centre of the ensemble. In a twist on the concept of stacked landscapes, the new buildings’ stepped roofs will form a series of colourful, accessible terraces with a different function on each terrace, from gardens and sports facilities to study areas and a cinema. These terraces are linked together by a coloured surface that extends like a ribbon over the new volumes, defining uses and spaces. Where new facades are required to enclose the pavilion, high-transparency glass is used to maintain the design’s open and transparent character.

The renovation of the Expo Pavilion and the construction of the new buildings are being conducted by iLive Expo Campus, a joint venture between the Real Estate developer Die Wohnkompanie Nord and the Micro-apartments developer and operator iLive. MVRDV is working holistically on both projects with the project coordination on the Expo Pavilion by Die Wohnkompanie Nord and on the new buildings by AI+P Planungs GmbH.

See the design of the project in full here.

Source :

Posted By : Yogender Pancholi on Wed, 15 Jul 2020
Related News from Infra segment